YET - Youth Europe and Theathre by Elina Tähtelä

Koreografina YET -projektissa

YET on kieli- ja teatteriprojekti, jossa opettajat ja oppilaat eri maista työskentelevät yhdessä luodakseen kaksi näytelmää. Tänä vuonna mukana on kaksi koulua: Hollannista Teylingen College Leeuwenhorst ja Suomesta Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio. Projektin tarkoituksena on tukea oppilaiden kykyä ilmaista itseään sekä kielellisesti, että kehollisesti.

53030597_589827204817506_1094155232327237632_n.jpg

Työskentelimme paljon pimeyden kanssa. Näytelmässä maailmasta oli loppumassa sähkö. Vain armeija ja poliisit pystyivät käyttämään sähköä klo 16 jälkeen.

© Geert Groenewegen

Isäntämaa saa valita lähdeaineiston, jonka pohjalta työskentely aloitetaan. Tänä vuonna kaikki ovat lukeneet Emmi Itärannan kirjan Memory of Water. Oppilaat sekoitetaan keskenään, Suomen tiimi ja Hollannin tiimi koostuvat molemmat puoleksi suomalaisista ja puoleksi hollantilaisista oppilaista. Suomen tiimiä ohjaavat suomalaiset ammattilaiset ja Hollannin tiimiä hollantilaiset. Osa oppilaista kuuluu Mediatiimiin he huolehtivat projektin nettisivujen ja sosiaalisen median päivittämisestä. Projekti kestää kaksi viikkoa, yhdeksän päivän aikana valmistuu kaksi käsikirjoitusta, minkä jälkeen esitykset pyörähtävät käyntiin. Kahteen viikkoon mahtuu myös tutustumista Ouluun, retkipäivä Rovaniemelle ja yksi vapaapäivä.

Emmi Itärannan kirjassa maailmasta on loppumassa makea vesi ja ympäristö on täyttynyt muoviroskasta. Armeija säätelee vedenjakelua, vähitellen ihmisiä alkaa kadota ja väkivaltaisuudet lisääntyvät. Meidän ryhmämme valitsi luoda näyttämölle maailman, jossa muoviroskaa on kaikkialla ja armeija säännöstelee kyläläisten sähkönkäyttöä. Ainoastaan kyntilänvalon käyttö on sallittua klo 16 jälkeen.

Projektissa nuorilla on aktiivinen rooli esityksen rakentamisessa. Työstämme materiaalia yhdessä heidän kanssaan mm. pienryhmätyöskentelyn ja improvisaation kautta. Ensimmäisistä päivistä lähtien ohjaaja kokoaa nuorten ideoita paperille ja käsikirjoitus alkaa syntyä. Me ohjaajat tuemme ja muovaamme kokonaiskuvaa, jotta näytelmä päätyy ajoissa eheänä kokonaisuutena lavalle.

Tämän vuoden teema oli minusta kiinnostava ja ajankohtainen. Pääasiassa työpäiviini kuului lämmittelyjen ja kehollisten harjoitteiden ohjausta, koreografian opettamista tai nuorten oman koreografian tekemisen tukemista, sekä valmiiden kohtausten hiomista ja viimeistelyä.

Ekologinen toteutus

Muovimeri johon pääkytkin on piilotettu. © Minna Korpierkki.

Muovimeri johon pääkytkin on piilotettu. © Minna Korpierkki.

Puvustus ja tarpeisto on toteutettu pääasiassa kierrätysmateriaaleista.

Aurinkopaneelikilpikonna © Geert Groenewegen.

Aurinkopaneelikilpikonna © Geert Groenewegen.

Osa opiskelijoista kuuluu Art factory -tiimiin. He sunnittelevat ja toteuttavat esityksen puvut ja lavasteet.

  • Aurinkopaneelikilpikonnan kilpeä varten kierrätettiin pahvilaatikoita ja vanhoja sanomalehtiä. Kuori kovetettiin liisterillä.

  • Muovimerta varten jokainen toi kotoa muoviroskia ja Art factoryn oppilaat loivat näistä materiaaleista jokaiselle asun.

  • Kyläläisten asuiksi hyödynsimme jo olemassaolevia vaatteita koulun pukuvarastosta.

  • Ostimme teosta varten kolme heijastinliiviä, purkillisen maalia, liisteriä, vähän kuumaliimaa, tarranauhaa sekä vähän kangasta. Kaikki mitä ostimme jää koulun pukuvarastoon odottamaan uutta teosta ja loput hyödynnetään kuvataiteen tuntien materiaaleiksi.


Aurinkoinen retkipäivä Joulupukin Pajakylään.

Aurinkoinen retkipäivä Joulupukin Pajakylään.

Työryhmä:

Ohjaus: Hanna Hautala


Koreografia: Elina Tähtelä


Lavastus: Niina Uusitupa


Media: Minna Korpinheikki